527 – Zákonné sociální náklady
Ing. Blanka Jindrová, Ing. Dagmar Procházková, Ing. Pavla Strakošová
Účet používají účetní jednotky, které hradí zaměstnancům další náklady na zlepšení pracovních a sociálních podmínek, které jsou daňově uznatelným nákladem z hlediska daně z příjmů v plné výši nebo v rámci limitu stanoveného ZDP či dalšími právními předpisy.
Směrnice: Druhové a účelové náklady a výnosy, Zásady pro časové rozlišování nákladů a výnosů, Změny účetních metod, Vzájemné zúčtování, Evidence valutových a devizových operací, Stravování zaměstnanců
§ 25–27 ZoÚ, § 24 vyhlášky č. 500/2002 Sb., části 3.1. a 3.4. ČÚS 019
NÚR
Výkaz zisku a ztráty: D.2.2. – Ostatní náklady
Poznámka:
Částka 55 % z ceny jednoho jídla v průběhu jedné směny je daňově uznatelná maximálně do výše 70 % stravného stanoveného podle § 176 odst. 1 ZP pro pracovní cestu v trvání 5 až 12 hodin.
*) Podle § 24 odst. 2. písm. j) ZDP (bod 4) mohou být daňovým nákladem zaměstnavatele, v souvislosti se stravováním zaměstnanců, výdaje (náklady):
-
na provoz vlastního stravovacího zařízení, kromě hodnoty potravin,
-
na příspěvky na stravování prostřednictvím jiných subjektů jako nepeněžní plnění až do výše 55 % ceny 1 jídla za 1 směnu, max. 70 % horní hranice stravného, jež lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě 5 až 12 hodin,
-
nově i na tzv. stravovací paušál, tzn. peněžitý příspěvek na stravování za jednu směnu podle zákoníku práce do výše 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při…